W świetlicy wiejskiej w Ropience 9 grudnia 2018 r. odbyły się warsztaty kulinarne „Dobra jesień, dobra zima". Czas przedświąteczny to między innymi czas kulinarnych przygotowań podtrzymujących tradycje bożonarodzeniową.
Dzieci z sołectwa Ropienka w niedzielne popołudnie 9 grudnia uczyły się tajników sporządzania i wyrobu ciast według staropolskich przepisów. Był to element warsztatów kulinarnych. Młodzież zaangażowała się zarówno w wyrabianie ciasta, jak i dekorowanie pierniczków, oczywiście nie obyło się bez podjadania. Jak zapewniają organizatorzy produkcji ciastek towarzyszyło dużo radości i dobrej zabawy. – Nie mogliśmy nadążyć z produkcją ciasta – mówi K. Rymarowicz, współorganizatorka – wszystkie pierniczki bardzo szybko znikały, a każdy chciałby jeszcze wziąć kilka do domu.
Warsztaty miały na celu przybliżyć dzieciom tradycje związane z Świętami Bożego Narodzenia, a także zintegrować młode pokolenie z sołectwa Ropienka. Ponad to dekoracja pierniczków lukrowymi masami i kolorowymi posypkami, wzbudzała wśród dzieci dużą
inwencję twórczą.
Tekst: KR
Opracowanie: MK